Mõned aastad tagasi avastasin ma enda jaoks maksakotletid. Tulid teised nõnda maitsvad, et mudugu käisin ja näksisin külmkapi juures. Nõnda ma siis nakitsesin, kuni lõpuks oli nii paha olla, et ei tahtnud maksa toite enam pikka aega näha. Eile otsustasin siis uuesti maksa tegemist katsetada ja tundub, et ma üle saanud sellest vastumeelsusest.
Toit tuli hästi mõnus ja huvitava maitsega. Kahjuks pidin küll originaalretseptis olnud pardi- või kanamaksa asendama loomamaksaga, kuna inimesed ei suuda poodides karpe õige koha peale tagasi panna. Seega toitu valmistama asudes avastasin, et mul on kanamaksa asemel kana lihaspugud (mis ei ole küll ka üldse paha variant). Õnneks siiski leidsin sügavkülmiku sügavustest loomamaksa tüki.
Maks brändi- ja parmesanikastmes
(Originaalretsept pärineb Kokkama Ragnega blogist)
300 g loomamaksa
1 sibul
ca 5-8 sl brändit
200 ml rõõska koort (35%)
soola, pipart
ca 75 g parmesani
piima
Valmistamine:
Puhasta maks kelmestest ja lõigu pisemateks tükkideks. Pane see umbes tunnikeseks piima sisse likku. Seejärel kuivata maksatükid ja pruunista need õliga piserdatud pannil. Maitsesta soola ja pipraga. Kui maksatükid hakkavad pruunikat jumet omandama, siis tasuks lisada sibularõngad. Lase kaane all haududa, kuni rõngad on muutunud kenasti klaasjaks. Lisa pannile brändi ja oota kuni alkohol aurustub (minutike või kaks). Seejärel keera kuumust vähemaks ning lisa pannile rõõskoor, kui see on kenasti mullitama hakkanud raputa peale riivitud parmesan. Oota kuni juust on kenasti kastme sees ära sulanud ja serveeri.