Valge kuhi punaste täppidega ehk punasesõstra bezeekook

Lõpuks ometi on need pühad läbi saanud. Halleluuja! Igal aastal tervitan ma entusiasmiga pühade perioodi, kuid lõpupoole ootan kannatamatult nende möödumist. Tänapäeval, kus juba oktoobris võib osta jõuluehteid poest ja novembris müüakse neid 50% alega, venivad nad liiga pikaks. Lisaks sellele, et endal tekib tüdimus kõigest sellest rõõsast ja rõõmsast meeleolust, ei kannata mu koerake absoluutselt ilutulestikku. Seega ajavad need tegelased, kes kuu aega iga õhtu mõne paugu peavad taeva poole saatma, eriliselt närvi. Ja siis nad hädaldavad, et rahapuudus ja rahapuudus…

Okei aitab sellest vingumisest ja liigume toredamate ja eelkõige maitsvamate teemade juurde. Jõuluõhtuks kooki valides otsisin midagi jõululise välimusega ja tuli meelde Samtoni tehtud valge kuhi punaste täppidega ehk siis tema võrratu punasesõstra bezeekook. Igati jõuluhõngline ja äärmiselt maitsev. Pealegi esimest korda tuli see mul välja täpselt nõnda nagu soovisin – vajas küll palju-palju kannatust.

Punasesõstra bezeekook
(Originaalretsept pärineb Samtoni retseptikogust)

Põhi:
200g võid
300g jahu
2sl vaniljesuhkrut
120g suhkurut
4tk munakollast

Kate:
500g punaseid sõstraid (võivad olla ka külmutatud)
250g suhkurut
9tk munavalget

Valmistamine:
Tõsta munad külmkapist umbes pool tundi varem välja.
Sega kokku tainas. Sõtku, kuni kõik komponendid on ilusti segunenud ja suru tainas vormi. Torka põhi kahvliga auguliseks. Pista põhi külmkappi ja soojenda ahi 180- kraadini. Küpseta umbes 20 minutit, kuni taina pind hakkab pruunistuma.

Sel ajal vahusta munavalged kõvaks ja läikivaks vahuks (see võtab omajagu aega) ning seejärel lisa ettevaatlikult suhkur. Sega ettevaatlikult hulka sõstrad ja kalla segu vormi. Spaatliga on mugav anda pinnale veel isuäratav voolejoonelisus. Küpseta 130-kraadises ahjus vähemalt 60 minutit. Besee pind peab olema kuldse ja beežika vahepeal (minul sai küll võrratult kuldne).
Kui kook valmis, ära võta seda kohe ahjust välja. Tee ahju uks lahti ja jäta kook veel tunniks ahju jahtuma, seejärel tõsta toatemperatuurile jahtuma ja lõpuks alles külmkappi – nii ei vaju besee kokku.

This entry was posted in Kook, Magustoidud, Näksimiseks and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *