Sõbranna õpib agaralt eksamiteks ja küsis nõu, et mis oleks odav ning maitsev magustoit. Nimelt ei jaksa vaene tudeng ju tahvlite viisi shokolaadi osta. Lappasin oma retseptikogu ja leidsin ühe oma kunagise lemmikpiruka. Kahjuks pole ma väga kaua selle tegemiseni jõudnud ja seega tekkis vastupandamatu isu. Kuna www.pisi.ee foorumi seltskond pidi mulle eile külla tulema, siis otsustasin oma isu rahuldada ja ühtlasi teistele ka midagi huvitavat pakkuda.
Selles pirukas sulab võrratult kokku magus õuna maitse ja soolane juustu maitse. Originaalretseptis on kasutatud cheddar, kuid väga mõnusa tulemuse saab ka Gouda juustudega (must või punane). Muide see pirukas näeb välja ja lõhnab nagu hiiglaslik juustuküpsis – Cookie Monster in me likes! Arvan, et sellest taignast saaks teha ka võrratuid juustupulgakesi.
Ameerika õunapirukas
(Retsepti allikas Toidutare)
Põhi:
5dl nisujahu
0.5tl sool
200-250g Valio Gouda juust (must/punane)
200g või
6-8spl vesi
Täidis:
7tk suuremad õunad
1 sidruni mahl
3spl tärklis
1dl suhkur
Valmistamine:
Esmalt valmista muretainas. Riivi juust peene riiviga ja sega jahu ja soolaga. Haki või jahu-juustu segu sisse. Lisa vesi (esmalt pool kogusest ja siis vajadusel ülejäänu) ja sõtku kiirelt ühtlaseks tainaks. Pane külmkappi.
Koori õunad ja tükelda, nirista peale sidrunimahl. Sega tärklis suhkruga ja seejärel õuntega.
Võta külmkapist tainas, tee see pooleks. Suru esimene pool 24 cm ahjuvormi põhja ja servadele. Soovitan aluse jaoks kasutada veidi rohkem, kui pool taignast. Kalla peale täidis. Rulli ülejäänud tainas ümaraks pirukakatte kujuliseks ja tõsta õunapirukale katteks peale. Ei pea ilmtingimata rullima, võib ka näpuvahel tükikesed lapikuks vaiutada ja koogile laduda nõnda, et õunad oleks ilusti kaetud. Lõika noaga peale mõned õhutamispilud.
Küpseta 20 minutit 220-kraadises ahjus, seejärel 30-40 minutit 180-kraadises ahjus. Serveeri jahtununa.