Mõni aeg tagasi tegin ürdi-juustu riivsaia, et paneerida selles kana. Seda sai aga nõnda palju, et vähemalt pool sellest jäi mul lõpuks üle. Seisis teine külmkapis ja ootas ideid. Nüüd aga pisilased tulemas, pitsategu ees ja külmkapp vaja tühjaks saada. Seega otsisin sügavülmiku sügavustest hakkliha ja keerasin neist kahest pikkpoisi kokku. Päris maitsev tuli ja seega mõtlesin, et võiks retsepti kokku panna, mida teinekordgi kasutada.
Ürdine pikkpoiss
1 kg loomahakkliha
7 muna
2 dl riivsaia
3 keskmise suurusega sibulat
1/4 tl kuivatatud tüümiani
1/4 tl kuivatatud basiilikut
1/4 tl kuivatatud oregaanot
1/4 tl kuivatatud peterselli
1,5 dl riivjuustu
soola, pipart
2 porgandit
3 sl majoneesi
Pane porgandid ja 4 muna keema. Keeda kuni munad kenasti kõvad ja porgandid ilusti pehmed.
Kuumuta ahi 180 kraadini
Sega omavahel hakkliha, 3 muna, riivsai, tükeldatud sibul, maitsetaimed ja -ained ning 2/3 riivjuustust. Võid panna ürte veidi vähem, kui sa ei ole suur ürdisõber, sest selliste koguste juures jääb asi üpris ürise maitsega. Lisada võib veel küüslauku, kui selle maitse peaks meeldima. Sõtku asi kenasti ühtlaseks massiks.
Aseta pool massist ahjuvormi põhja laili, sinna peale lao munad ja porgandid. Ülejäänud pool mätsi kenasti nende peale ja vormi kena pätsike. Määri päts pealt majoneesiga ja vala ahjuvormi põhja pätsi ümber natuke vett. Küpseta 180 kraadi juures 70-80 minutit. Siis puista peale ülejäänud juust ja tõsta kuumus 200 kraadini. Küpseta kuni juust on kenasti pruuniks läinud.