Apelsinimaiguline rabarberikook

Paar nädalat tagasi jagas üks mu tuttavatest Facebookis rabarberi koogi retsepti. Mina tormasin joonelt poodi rabarberit tooma ja katsetama. Kahjuks läks esimene katse, nagu ikka, aiataha. Põhi ei küpsenud korralikult, rabarber oli kummalise maitsega ja kate läks hoopis metsa. Celion küll pistis selle koogi nahka ja kiitis takka aga minule ei andnud rahu ning seega otsustasin teisele katsele minna.

Sedakorda vahetasin liivataigna retsepti ja katsetasin pirukaraskustega (pieweights) küpsetamist. Tulemus oli igaljuhul palju parem, ehkki apelsini maiku ma küll ei tuvastanud.

Apelsinimaiguline rabarberikook
(Originaal retsept pärineb Naine24 portaalist, liivataigna põhja retsepti eest pean tänu avaldama Samtonile)

Põhi:
200 g võid
300 g jahu
2 sl vaniljesuhkrut
120 g suhkrut
4 tk munakollast
natuke soola

Täidiseks:
6 muna
2 dl suhkrut
1,5 apelsini mahl ja riivitud koor
110 ml jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
750 g rabarbereid

Valmistamine:
Tükelda rabarberid. Riivi apelsini koort ja pressi välja apelsini mahl.
Valmista põhja taigna komponentidest liivataigen ja suru see 28 cm küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ning seintele. Kuumuta ahi 180 kraadini ning küpseta põhja selle kuumuse juures 20 minutit.
Vahusta munad tugevaks vahuks. Sega omavahel apelsinimahl, jahu, küpsetuspulber, suhkur ja apelsini koor. Sega apelsinisegu õrnalt munavahu hulka.
Laota eelküpsetatud põhjale rabarber ning sinna peale munavaht. Alanda kuumust 170 kraadini ning küpseta kooki veel 30 minutit. Kui kook kipub minema pealt liialt pruuniks, kata vorm fooliumiga.
Serveeri jahtununa. 🙂

Pirukaraskustena kasutasin ma selle koogi puhul riisi, mis nägi ajust välja tulles nii tore välja, et ei saanud jätta pilti klõpsamata.

Läbikukkunud katse seda kooki teha nägi sihuke välja:

Tänane koogike.

—————-

Kasutasin munavahu tegemisel turult toodud XXL mune, mis on tõesti hiiglaslikud ja seega jäi mul seda munavahtu ootamatult palju üle. Mäkerdasin selle ahjuplaadile ja mõtlesin, et teen sellest ühe rullbiskviidi. Kahjuks vajus see vaht kolksdi kokku enne, kui ma selle ahjupanemiseni jõudsin ja nõnda tuli pigem pannkoogi moodi plaadike. Piilusin külmkapis veidi ringi ja leidsin kreekajogurdi ning mustsõstramoosi, möksisin need kokku ja oligi mõnus täidis. Üllatuslikult sobis apelsini maitse (mis selle puhul tuli tunduvalt paremini esile, kui koogi puhul) ideaalselt mustsõstra maitsega. Peaks kunagi proovima neid näiteks muffinites ühendada. Igatahes mustsõstra-jogurdi täidisega apelsini-ahjupannkook tuli üllatavalt maitsev välja. Liialda või munaga teinekordgi. 😛

This entry was posted in Kook, Magustoidud and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *