Kreemine prantsuse röstsai

Eesti poodidest on peaaegu võimatu leida viilutamata saia. Üleeile tiirutasin 3 korda ümber Prisma saia-leiva leti ja lihtsalt puudub selline asi. Kukleid võid küll igas versioonis leida aga sellest poleks väga abi. Lõpuks läksin nende oma-küpsetiste letti ja sain mingitlaadi ühes tükis saiamoodi asja. Tundus isegi keskmisest saiast mõnusam ja tugevam.

Pean ütlema, et see retsept ja magustoit valmistas mulle äärmiselt positiivse üllatuse. Siiani ei ole ma mõistnud prantsuse röstsaiade vaimustust, kuid nüüd olen tõeline fänn.

Kreemine prantsuse röstsai
(Originaalretsept: “Smitten kitchen” blogist)

1 päts lahtilõikamata tugevat saia
235 ml piima
3 dl vahukoort
4 suurt muna
80 ml suhkrut
1/4 tl soola
1/2 tl peeneks riivitud apelsinikoort
2 tl vaniljeekstrakti

Karamelli kate:
1 dl suhkrusiirupit
2 sl muscavado suhkrut

Peale:
500 g värskeid või külmutatud vaarikaid
2 sl suhkrut

Valmistamine:
Vali välja mõned ilusamad vaarikad kaunistamiseks ja purusta ülejäänud blenderis koos suhkruga. Aseta jääkappi tunniks või paariks jahtuma.

Lõika sai sakilise noaga suurteks vähemalt 3-4 cm laiusteks viiludeks.
Löö munad lahti ja vispelda hulka piim, vahukoor, suhkur, sool, apelsinikoor ja vaniljeekstrakt segamini.
Lao saiaviilud ahjuvormi ja vala piimaseguga üle. Lase neil umbes 30 minutit imenduda, vahepeal viile ümber keerates. Võid jätta nad ka ööseks imenduma, siis pole vaja ümber keerata.
Kuumuta ahi 160 kraadini. Lao saiad puhtale küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 30-35 minutit.

Samal ajal kuumuta suhkrusiirup koos suhkruga keemiseni ja vala siis saiadele. Hoia saiu soojana kuni serveerimiseni. Serveeri koos külmutatud vaarikaseguga.

Need saiad maitsevad võrratult ka järgmine hommik külmana. 😉

This entry was posted in Hommikusöök, Magustoidud and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *