Ossobuco

Veel üks killuke Itaaliat. Sedakorda siis üks traditsiooniline talupojaroog sellelt saapakujuliselt maalt. See toit on maailmas üha populaarsust kogunud ja tänapäeval tuntakse isegi loomast lõigatavaid kooditükke ossobuco nime all.

Tegu on siis sellise mõnusa aedviljase lihapajaga, millele ürdi-tomati kooslus annab Itaalia hõngu. Serveeritakse seda gremolata nimelise ürgiseguga, mis on maitse jaoks äärmiselt tähtis!

Järgmiseks korraks panen kõrvataha, et lisada omajagu rohkem aedvilju.

Ossobuco
(Originaalretsept Toidutarest)

2 tükki osso bucot (veise koodilõiku)
0,5 spl jahu
näpuotsaga soola
näpuotsaga musta pipart
25 g võid
1 spl oliivõli
1 tk sibulat (peeneks hakitud)
1 tk porgandit (tükeldatud)
1 vars sellerit (tükeldatud)
1 küüs küüslauku (tükeldatud)
2,5 dl kuiva valget veini
200 g purustatud tomateid
punet, tüümiani

Valmistamine:
Eelkuumuta ahi 180 kraadi juurde.
Sega jahu, sool ja pipar tassis. Pane lihatükid koos jahuseguga kilekotti ning raputa läbi.
Sulata pool võikogusest koos oliivõliga pannil ja prae paneeritud lihatükid selles pruuniks. Samal ajal sulata ülejäänud võikogus potis ja hauta aedviljad.
Tõsta aedviljad ahjuvormi põhja ja sinna peale lao lihatükid. Pannile, kus liha praadisid kalla vein ja kraabi kõik praadimisjäljed veini sisse. Lisa purustatud tomatid, tüümian ja pune. Kalla segu liha peale ning vajadusel lisa vett nõnda, et liha oleks üldiselt kaetud vedelikuga.
Kata ahjuvorm kaanega ning pista ahju. Küpseta seni, kuni liha on kenasti pehme ja kondi küljest lahti. Vajadusel lisa küpsemise ajal vett.

Gremolata
(Lugesin siit-sealt selle kohta, konkreetset allikat ei olegi)

Originaalne segu koosneb sidrunikoorest, petersellist ja küüslaugust. Mina otsustasin veidi muuta, kuna kodus oli vaid laimi. Lisada võib veel erinevaid ürte nagu tüümian, oregano vms.

1 laimi koor riivitult
1 pisike punt peterselli hakitult
1 küüslaugu küüs purustatult

Näpi need omavahel kokku ja puista ossobuco peale. 🙂

This entry was posted in Praad, Soolased toidud and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *