Orzo salat

Orzo ehk maakeeli riisimakaron on lühike pastasort, mis näeb välja nagu riisiterad. Enamasti on orzoterad umbes riisitera suurusega, kuid keetes paisuvad nad omajagu suuremaks. Nimi “orzo” tuleneb itaalia keelest, kus see tähistab otra, mis viitab siis pastatera suurusele ja kujule. See pastaliik on väga levinud Vahemeremaades.

Tänu oma välimusele saab temast valmistada väga kelmikaid ja toredaid roogasid. Kreeklased kasutavad teda tihti erinevate pilafide valmistamisel, aga ka suppides, vormiroogades ning lihtsalt kastmega.

Orzot valmistatakse eriti tugevast durumnisujahu sordist. Pehmemast sordist valmistatud pasta muutub keetes enamasti liialt pudruks. Õigesti valmistatud riisimakaron peaks säilitama oma kena kuju kogu toidutegemise protsessi jooksul.

Väike pastaloeng siis vahelduseks. Nüüd aga killuke Itaaliat.

Orzo salat
(Originaalretsept TLC Cooking)

1,3 l al dente orzot (umbes 500g toorelt)
450 ml tükeldatud kirsstomateid
3-4 päikesekuivatatud tomatit
100 g seedermänni seemneid
250 g fetat
60 ml punaseveiniäädikat
120 ml oliivõli
punt värsket basiilikut (hakitud)
punt värsket oregaanot (hakitud)
soola ja pipart

Valmista orzo vastavalt pakil olevale õpetusele. Tükelda kõik komponendid ja rösti seedermänni seemned pannil. Sega kõik komponendid kokku. Jäta salat vähemalt 10 minutiks toatemperatuuril seisma või üleöö külmkapis. Mida kauem salat seisab, seda paremaks see muutub! 🙂

This entry was posted in Näksimiseks, Salat, Soolased toidud and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *